Medisch centrum Onderbanken

Aanmeldzuil zorgt voor veel minder aanloop aan de balie

Medisch centrum Onderbanken

Aanmeldzuil zorgt voor veel minder aanloop aan de balie

Buitenzijde van medisch centrum
Aanmeldzuil bij medisch centrum
Wachtruimte bij medisch centrum
2 min. leestijd

Medisch centrum Onderbanken heeft een locatie in Schinveld en in Merkelbeek, gelegen in Zuid-Limburg. In de huisartsenpraktijk zijn 7 huisartsen werkzaam. Tevens is de praktijk een opleidingspraktijk waardoor er regelmatig huisartsen in opleiding werkzaam zijn. De patiëntenpopulatie omvat ongeveer 7300 patiënten (beide locaties samen) in een mix van laag (26%), midden (43%) en hoog (31%) opgeleid.

Via de huisartsengroep, waar deze praktijk bij aangesloten is, ontvingen ze een informatieflyer over het aanmeldsysteem van Wachtkamerschermen®. Dit leek hun wel wat. Mevrouw Nooijen, huisarts, licht toe: “We hebben eerst rondgevraagd in de huisartsengroep wie er al ervaring had met een dergelijk aanmeldsysteem. En zodoende hebben wij besloten om het te proberen.” De praktijk is begonnen met een lease-constructie, waardoor ze de aanmeldzuil konden uitproberen en weer konden inleveren, mocht het niets zijn. Maar al snel werden er positieve resultaten behaald en kon de praktijk de aanmeldzuil niet meer missen!

Verzoek vanuit assistentes

3 dagen in de week is er in de praktijk een bloedprik-uur vanuit het ziekenhuis. Dit zijn altijd drukke dagen, omdat patiënten zich hiervoor moeten melden bij de balie. Patiënten die een afspraak hebben bij de huisarts hoeven zich niet te melden, maar deze patiënten gingen zich ook melden bij de balie omdat ze dachten dat dit moest. Mevrouw Nooijen vertelt dat de assistentes hierdoor overbelast waren: “Het verzoek voor een aanmeldsysteem kwam vooral vanuit de assistentes. Ze werden gek van de drukte. De aanloop bij de balie moest gewoon drastisch verminderd worden.”

In het begin was het even wennen voor de patiënten. Het aanmeldproces verliep niet altijd vlekkeloos. Inmiddels is de software aangepast waardoor het aanmelden veel gemakkelijker is geworden: “Zelfs oudere mensen melden zich met gemak aan via de aanmeldzuil en begrijpen hoe het werkt. De aanmeldzuil werkt nu uitstekend!”

Aanloop bij balie is veel minder geworden

De assistentes ervaren meer rust omdat de aanloop aan de balie veel minder is geworden. Onderzoek van Wachtkamerschermen®, waarbij een 0- en eindmeting werden uitgevoerd in de praktijk, bevestigt dit. Het aantal contactmomenten aan de balie is afgenomen met maar liefst 86%

Mevrouw Nooijen vertelt: “Nu kunnen onze assistentes rustig een (telefoon)gesprek afmaken zonder dat ze gestoord worden of zich opgejaagd voelen. Hierdoor kunnen ze hun tijd veel effectiever besteden!”

Huisartsen beter op de hoogte

Ook voor de huisartsen biedt het aanmeldsysteem voordelen: “Wij kunnen nu precies zien welke patiënten er aanwezig zijn. Heel fijn want nu loop ik niet onnodig op en neer naar de wachtkamer. Soms roep ik zelfs een patiënt eerder naar binnen omdat ik weet dat die er al is.”

Mevrouw Nooijen geeft aan dat ze heel erg blij zijn met het aanmeldsysteem. Zo blij dat dat er ook een aanmeldzuil geplaatst gaat worden op de andere locatie: “De aanmeldzuil heeft zich echt bewezen! In het begin waren we wat afwachtend maar na deze positieve resultaten hebben we besloten om de nieuwe zuil meteen te kopen. Want we willen de aanmeldzuil niet meer kwijt!”